Енциклопедия на подправките

И

Индийско орехче
Myristica fragrans Houtt.
Наречено още мускатово орехче.
То всъщност е сушената костилка
от плода (подобен на кайсия) на
едно вечнозелено дърво от семейството на миртата.
В Европа мускатовото орехче се появява в началото на XII век. Внася се от
арабските страни. Но през XVII век, холандците завладяват Молукските
острови (родината на мускатовото орехче) и забраняват износа на ценната
стока и установяват монопол в търговията. Вносът се възстановява чак
през XVIII век.
От мускатовото дърво се получават две подправки - мускатов орех и
мускатов цвят, който се цени много по-високо, но се намира трудно.
Индийското орехче има силен сладникав вкус и е много използвано в
кулинарията. Преди употреба мускатовото орехче трябва да се настърже на
ситно ренде. Съхранява се на сухо място. Той е традиционна подправка за
сладки ястия - млечни кремове, яйчени кремове, сметанови торти. Много
подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, на спанак, зеле и лук, на
сосове и месни ястия, на супи (телешко варено) и пастети.
В сосовете индийското орехче се добавя в края на варенето, в ястията по
време на готвенето, а в тестени изделия - при замесването на тестото.
Маслото на индийското орехче се използва в медицината като
стимулиращо и тонизиращо средство. Отвара от плодовете помага при
стомашни болки и колики. Има широка употреба и в парфюмерийната
промишленост.

 


Индрише
Pelargonium roseum
В кулинарията и като билка се
използват листата и връхните части
на стъблото на индришето. То е
близък на родината на здравеца и
мушкатото.
Диворастящо не се среща - хибрид е и се оглежда в Южна Европа, Северна
Африка и Южна Америка. Листата и етеричното масло (има аромат,
подобен на розовото масло) на индришето действат съдоразширяващо,
антисептично и подпомагат храносмилането.У нас често се използва като
подправка и лечебно средство.
Може да замести ванилията. Листата се слагат в компоти и конфитюри(от
дюли, сливи, тиква).

 


Исоп
Hussopus officinalis
Това ароматично многогодишно тревисто растение
расте по варовити скали и у нас най-често се среща в Югозападна България
и в Белоградчишко.Ние го познаваме предимно като 6илка с противовъзпалително действие, която помага при кашлици и стомашни оплаквания. В Южна Европа обаче често го прибавят и към домашните ликьори и други плодови напитки. Прочутият "Шартрьоз" например дължи вкуса си на исопа.